Sanatatea intestinelor este extrem de importanta, deoarece aici nu doar ca sunt digerate alimentele si depozitate deseurile, ci ne este afectata toata buna dispozitie.
Cand ne gandim la intestine, ne gandim la un organ care “parcurge” intreg sistemul digestiv, de la gura pana la anus, intestinul subtire si intestinul gros. Mestecam mancarea si aceasta, cu ajutorul enzimelor, ajunge la intestinul subtire unde substantele nutritive valoroase sunt absorbite de organism, in timp ce deseurile nedigerate se indreapta spre intestinul gros unde excesul de apa este absorbit de organism, materiile fecale fiind stocate in rect. In intestinul gros se afla bacteriile sanatoase cunoscute ca microbiomul intestinului, ce are un rol important atat in mediul intestinal si in miscarile acestuia, dar ne influenteaza si buna dispozitie.
Aceste bacterii produc substante chimice pe care creierul le foloseste pentru a echilibra procese ca invatatul, memorarea si starea de dispozitie. Ceea ce este mai putin stiut este faptul ca aproximativ 95% din serotonina noastra este produse in intestin si acest hormon important ne afecteaza intreg corpul. El ne dicteaza nivelurile de fericire, nivelurile scazute fiind asociate cu depresia; in acelasi timp, are un rol esential si in digestie, asigurandu-se ca deseurile nu stau pe loc prea mult, indreptandu-se spre eliminare; deci, daca totul e bine acolo, nu ai constipatie.
Asa ca, iti doresti sanatate si sa fii in forma, dar ce poti face pentru sanatatea intestinelor? Cum poti influenta o activitate intestinala sanatoasa?
Miscarea este necesara si cu siguranta nu e nicio surpriza in acest sens, aceasta ajutand la reducerea timpului in care mancarea ajunge in intestinul gros, permitandu-i sa retina apa si implicit sa grabeasca procesul. Relaxarea este la fel de importanta, nervul vag (cel mai lung nerv ce conecteaza creierul cu intestinul prin intermediul inimii si a plamanilor) influenteaza functia digestiva, respiratia si ritmul cardiac. Cantand si fredonand, impreuna cu cititul si respiratia profunda stimuleaza acest nerv, ajutand digestia si peristaltismul.
Alimentele fibroase sunt recomandate, 30 g zilnic referindu-se la partea din fructe, legume sau cereale ce nu pot fi digerate. Fibrele ajuta la aparitia scaunelor, facandu-le moi si usor de trecut. Zmeura (7 g fibre la 100 g), mazare, morcovi, verdeata sunt recomandate, fasolea si leguminoasele (12 g fibre la 50 g boabe fasole), paine alba inlocuita cu integrala (0,3 g pe felie comparativ cu 2g).
Mai multe fibre inseamna sanatatea intestinelor, un ajutor in miscarea si eliminarea deseurilor, dar si o imbunatatire a microbiomului intestinelor. Expertii sugereaza 30 de alimente diferite pe saptamana in care trebuiesc incluse fructe, legume, seminte, nuci, ierburi, condimente. Si cel mai bun mod de a creste diversitatea mirobiomului este sa consumam o gama larga de alimente pe baza de plante, bogate in fibre si sa limitam mancarea procesata.
Adaugarea alimentelor fermentate in alimentatie ca iaurt, kefir, kimchi va oferi nutrienti si va hrani acest microbiom si ce trebuie retinut este faptul ca fiecare are microbiomul sau natural. In plus, nu trebuie sa ramai fixat pe modul in care ai scaunul, pentru ca, daca esti o persoana care merge de 3-4 ori pe saptamana de cand te stii, acesta este ritmul tau.