Ce sunt steroizii? Care este rolul lor?
Steroizii anabolizanti si androgeni sunt hormoni sintetici, care sporesc capacitatea organismului de a produce tesut muscular. In principal, toti steroizii anabolici si androgeni sunt copii sintetice al principalului hormon masculin, testosteronul. Prima forma sintetizata de testosteron a fost obtinuta din colesterol in anul 1935, de catre chimistul Leopold Ružicka.
Droguri de obicei mentionate ca steroizi pot fi clasificate ca steroizi anabolizanti (androgenic) sau corticosteroizi. Corticosteroizii, cum ar fi cortizonul sau prednison sunt medicamente pe care medicii de multe ori le prescriu pentru a ajuta la controlul inflamatiei in organism. Corticosteroizii nu sunt la fel ca steroizii anabolizanti, care sunt adesea legati de ultilizarea ilegala in sport.
Ele sunt o clasa de medicamente care sunt disponibile in mod legal numai pe baza de prescriptie medicala si sunt prescrise pentru a trata o varietate de conditii care cauzeaza o pierdere a masei musculare.
Utilizarea non-medicala de steroizi anabolizanti este ilegala si interzisa de majoritatea organizatiilor sportive. Cu toate acestea, unii sportivi continua sa le foloseasca in mod ilegal, in ciuda dovezilor ca utilizarea lor in acest fel poate provoca multe probleme de sanatate.
Steroizi anabolizanti sunt derivati de testosteron care ajuta organismul sa metabolizeze proteinele ingerate si sa faciliteze sinteza musculare scheletice. Ei, de asemenea, intarzie oboseala si poate crea un sentiment de euforie.
Steroizii anabolizanti si androgeni au avut si inca au numeroase aplicatii practice in medicina. Sunt folositi pentru tratarea unui numar mare de afectiuni:
- Terapia de inlocuire a hormonilor: se aplica barbatilor cu nivele scazute de testosteron; este si o tehnica buna de crestere a libidoului la persoanele varstnice
- Stimularea apetitului si pastrarea masei musculare si masei osoase: steroizii anabolizanti si androgeni sunt folositi in cadrul tratamentului bolnavilor de SIDA sau care sufera de anumite forme de cancer, care duc la atrofierea musculara si slabirea organismului
- Stimularea cresterii la copii: pediatrii endocrinologi pot prescrie steroizi anabolizanti copiilor cu deficite de crestere
- Stimularea maduvii osoase: decenii la rand steroizii anabolizanti si androgeni au fost folositi pentru tratamentul anemiei hipoplastice, afectiune cauzata de leucemii sau blocaje renale. In ultimii ani au fost inlocuiti de medicamente mai noi precum epoetina alfa
- Inducerea pubertatii: steroizi androgeni sunt administrati baietilor care au intarzaieri extreme in dezvoltarea pubertatii
- Contraceptie masculina, sub forma testosteronului enantat
- Tratamentul arsurilor grave de piele in urma accidentelor.
Ca orice medicament, steroizii anabolizanti vin insotiti de o serie de efecte secundare, care se manifesta in functie de sensibilitatea fiecarui utilizator, si mai ales in functie de dozele folosite. De regula, folosirea unor doze mai mari decat cele terapeutice este considerata o practica foarte riscanta.
Aceste efecte secundare, in functie de steroidul anabolizant folosit si metoda de administrare (pe cale orala sau prin injectii) includ:
■ Inhibarea secretiei proprii de testosteron.
■ Afectarea negativa a profilului lipidic: reduc colesterolul bun (HDL) si cresc colesterolul rau (LDL).
■ Ginecomastie: dezvoltarea tesutului mamar la barbati.
■ Acnee.
■ Agresivitate crescuta.
■ Calvitie.
■ Marirea prostatei.
■ Afectiuni ale rinichilor.
■ Sterilitate.
■ Scaderea libidoului.
■ Depresie.
■ Afectiuni hepatice, in special cauzate de steroizii administrati pe cale orala.
Problema steroizilor in sport este un subiect destul de controversat.
- Exista doua tabere: unii care considera ca folosirea steroizilor nu implica niciun fel de riscuri si rar apar complicatii medicale. Pe de alta parte, specialistii spun ca steroizii sunt daunatori organismului, mai ales atunci cand nu sunt luati sub prescriptie medicala.
- Totusi, performanta nu este stimulata de administrarea de steroizi, ci numai cresterea in masa musculara. Mai precis, un culturist care isi injecteaza steroizi nu poate sa ridice “brusc” mai multe kilograme la piept decat inainte, insa masa musculara va cunoaste proportii imense, lucru ce nu poate fi dobandit doar prin sport. Asta este si motivul pentru care toti barbatii care merg la sala de culturism consuma suplimente de proteine: nu pentru a-si imbunatati performantele sportive, ci pentru a-si creste masa musculara.
Material relizat de Oncescu Razvan