Spontaneitatea este ideala mai ales in situatiile neasteptate, cand ai parte de elemente surpriza, fiind nevoie de o gestionare cat mai constienta a faptelor si lucrurilor. Si chiar daca anumite persoane agreeaza mai mult o viata liniara, avand aceasta calitate, “monotonia” nu exista. Dar care este secretul spontaneitatii? Exista asa ceva? Cum poate fi cultivata aceasta calitate?
Impulsivitatea
Daca ideea unei abordari ad-hoc iti creeaza stare de nervozitate, acesta este un lucru de inteles, mai ales ca modul in care s-a schimbat viata post pandemica si cum arata in prezent poate fi coplesitor pentru multi dintre noi. Planificarea intalnirilor cu prietenii, familia, colegii, alaturi de tot ce face parte din viata de zi cu zi era ceva mai simplu cu ani in urma … Dar ce inseamna pentru sanatatea noastra mentala planurile si situatiile inopinate? Puterea gandirii constiente si beneficiile autocontrolului ne fac adesea sa trecem cu vederea importanta comportamentului rapid si semi-automat. Planificand foarte bine lucrurile pana in cele mai mici amanunte blocheaza posibilitatea aparitiei elementelor surpriza si avand in minte acest lucru, spontaneitatea este un instrument puternic care merita a fi urmarit aproape intotdeauna.
Supravietuirea
A avea planuri inseamna ca esti capabil sa prioritizezi ce este important pentru tine in viata, stii la ce sa te astepti si ce vrei; traind clipa nu este esential doar pentru cresterea personala, ci ne ajuta sa supravietuim in viitor. Este important sa faci fata schimbarilor si altor situatii inopinate care sunt greu de gestionat, mai ales ca multe vin de nicaieri. Avand capacitatea si libertatea de a gandi “altfel” inseamna supravietuire si prosperitate pentru ca inveti sa ai incredere in intuitia ta. Nu trebuie sa astepti situatiile neasteptate sa vina: trebuie sa creezi tu astfel de oportunitati in care sa iti arati spontaneitatea si calitatile. Vrei sa pleci in vacanta? Planifica totul pe ultima suta de metri! O astfel de atitudine iti va da claritate si structura, beneficiind in acelasi timp de o atentie crescuta in privinta detaliilor.
Lasa-te dusa de val!
Exista pareri pro si contra vizavi de cineva care reuseste sa poata planifica fiecare detaliu al vietii. E posibil ca aceasta persoana sa poate preveni obstacolele, in timp ce pentru anumite persoane nu exista bucurie mai mare cand se intampla ceva neasteptat. Daca ai un supra control asupra situatiei, sunt mari sanse ca acesta sa fie in detrimentul propriei fericiri. Spontaneitatea te ajuta sa te reconectezi cu modul “copil fericit” care iti aminteste de perioade in care ai avut mai putine griji si responsabilitati. Facand lucrurile instantaneu ai parte de mai multa emotie si chiar daca comportamentul impulsiv poate parea nesabuit, este mult mai practic comparativ cu planificarea meticuloasa care necesita un efort mai concentrat. Trebuie sa ai o atitudine sincera in ceea ce te priveste, sa vezi ce te face fericita si ce nu, sa identifici modelele vechi care nu mai functioneaza pentru tine. Astfel, poti opri ceea ce ai fost cumva conditionata sa faci, sa te indrepti spre ceea ce iti ofera satisfactie, sa intelegi ce este distractiv din ceea ce faci si ce este obisnuinta.
Controleaza!
Fericirea si bucuria sunt cele mai dorite avantaje ale spontaneitatii, planificatul excesiv putand duce foarte usor la pierderea capacitatii de a te bucura de ceva spontan. Pe de alta parte, cineva foarte spontan, nu prea ia in considerare consecintele propriilor actiuni. Totul este despre gasirea echilibrului intre planificare – anticipare – actionare intr-un mod matur. In acelasi timp, exista o linie fina intre a fi impulsiv si a fi fulgerator de impulsiv, cea de-a doua situatie putand provoca suparare intre prieteni, familie sau chiar punandu-te pe tine in situatii delicate. Este foarte usor sa intri in rolul unei persoane “nesabuite”, asa ca ai grija ca aceste granite sa nu se intrepatrunda, avand in minte ca spontaneitatea trebuie tratata si cu claritate si intr-un mod mai degajat.
Planificarea
Chiar daca poate parea contraintuitiv, a programa timp pentru spontaneitate ar putea fi un lucru minunat pentru tine. A echilibra structura si spontaneitatea este cel mai bun lucru pe care il poti face. Creativitatea necesita disciplina, rutina, atentie la detalii si cu toate acestea, nu ar trebui sa fii privat de libertatea de exprimare. Incepe prin a-i da mintii spatiu de meditatie timp de cel putin 10 minute, ceea ce va permite gandurilor spontane sa intre in fluxul gandirii. Daca te confrunti cu un blocaj sau frica de a face ceva spontan, numara pana la 5 si fa ce ai de facut! Aceasta tehnica te va ajuta sa resetezi modelele de gandire si sa treci peste procesele analitice. Spontaneitatea este un ingredient grozav care faciliteaza un sentiment de conexiune, bucurie, placere si apropiere, dar nu este intotdeauna despre lucruri marete si aventuri extraordinare, asa ca trebuie sa iei in calcul si lucrurile mai mici. Alegerile si deciziile pe care le luam ne permit sa gasim bucurie in lucruri si situatii minore, ceea ce ne va deschide orizonturile si ne va pregati sa aducem noi conexiuni in viata noastra.