Cresterea cantitatii de suplimente sau mai bine spus a aportului nutritional ar putea fi cheia pentru ca tu sa te simti bine si in forma maxima, iar daca gandul tau se indreapta catre acestea, care ar fi cele mai bune pentru tine? Ce e bun pentru altii este bun si pentru tine?
Putem gasi suplimente in guma de mestecat, bauturi gazoase sau spray-uri orale, ele promitandu-ne o modalitate de reparare a problemelor in cazul in care alimentatia noastra este una precara, la care se adauga optimizarea fiecarui aspect al sanatatii. Se merita oare? – asta e de obicei prima intrebare care ne vine in minte cand ne intersectam cu astfel de solutii minune. Specialistii de buna credinta insa, ne spun ca alimentatia trebuie sa primeze! Dupa acest aspect, intervin stilul de viata al fiecaruia si preferintele alimentare, care ne vor determina sau nu sa introducem in alimentatia de zi cu zi suplimente; astfel, vei putea observa o diferenta despre cum functioneaza corpul tau. Suplimentele incep sa fie absorbite de corpul nostru dupa aproximativ 3 ore de la ingerare, astfel incat te poti simti mai bine inca din prima zi.
Sustinerea imunitatii – vitamina D
Vitamina D joaca un rol esential in starea noastra zilnica de sanatate, ea ajutand in mod deosebit mai ales in fosta perioada pandemica, cercetarile sugerand ca inhiba cascada inflamatorie, deficienta ei corelandu-se cu cresterea mortalitatii. Aproximativ 1 din 5 persoane au deficienta de vitamina D, aceasta manifestandu-se printr-o stare de spirit scazuta, oboseala, imunitatea precara, dureri. Aceasta lipsa aunui din cele mai importante suplimente poate fi ori o consecinta a expunerii scazute la soare, ori o insuficienta din alimentatie. Vitamina D3 – forma creata de lumina soarelui, poate fi greu obtinuta din expunerile la UVB, mai ales iarna si este recomandat ca incepand cu varsta de 5 ani fiecare sa aiba parte de o doza zilnica de 10 mcg intre lunile octombrie-martie.
Vitamina D este solubila in grasimi, astfel ca este indicat sa fie administrata impreuna cu alimentele si odata ajunsa in organism, acesta stie cum sa faciliteze absorbtia calciului in intestinul subtire, permitand absorbtia si reminalizarea in oase si dinti, mentinand muschii sanatosi.
Sanatos si in forma buna – probioticele
Chiar daca intentiile noastre sunt in mare parte bune, este destul de usor sa ne lasam tentati de mancarea gata preparata (fast food) si sa nu mai acordam atentia necesara fructelor, legumelor, cerealelor integrale nutritive si bogate in fibre, toate acestea fiind absolut necesare organismului. In anumite cazuri, aceasta neglijenta poate duce la o microbiota intestinala nesanatoasa, fara bacteriile sanatoase de care avem nevoie.
Un probiotic zilnic este un necesar pentru introducerea bacteriilor sanatoase in intestin, cercetarile aratand ca acestea ne ajuta in cazul multor afectiuni digestive si intestinale, constipatie, sindromul intestinului iritabil. Mergand mai departe in alta zona a stiintei, s-a aratat importanta unui intestin sanatos in ceea ce priveste legatura intestin-creier, aratandu-se ca probioticele si astfel de suplimente au un rol important si in sanatatea mintala.
Sanatatea intestinala joaca un rol esential in viata de zi cu zi, de la energia pe care o avem, la nutrientii de care are nevoie corpul nostru, pana la calitatea somnului si claritatea gandirii. Partea buna este ca daca vrei sa faci schimbari, acestea se pot face imediat, probioticele ajungand in intestinul subtire dupa cateva ore de la digestie. Cat de repede vei observa rezultatele, depinde de simptomele fiecaruia, de tulpinile specifice ingerate, dar si de intentia ta de a construi un microbiom puternic, o populatie diversa de microbi intestinali.
Usurarea migrenelor – magneziul
Al patrulea cel mai abundent mineral din organism este magneziul, implicat intr-o lista impresionanta de simptome fiziologice, fiind important si pentru bunastarea mentala. Magneziul este esential pentru functia acidului gama-aminobutiric in creier, un neurotransmitator care are efect calmant asupra sistemului nervos si asupra muschilor. Mai mult decat atat, s-a descoperit ca magneziul ajuta la metabolizarea vitaminei D, fiind de doua ori mai important din perspectiva nutritiei. Studiile au aratat ca magneziul este unul din cele mai eficiente suplimente care ajuta la prevenirea migrenelor pentru bolnavii obisnuiti.