Ca în orice domeniu, partenerii noştri producători belgieni care produc tapetul pun foarte mult accent pe sustenabilitate. Lucrează fără PVC sau substanţe chimice nocive, exclusiv cu vopsea pe bază de apă, fără solvenţi, formaldehidă sau metale grele.
Toate modelele de tapet fabricate în Belgia sunt fabricate cu energie solară provenită din panouri, economisind astfel 300 de tone de CO2 în fiecare an şi respectând principiile silviculturii responsabile. Ultimele colecţii lansate de cei de la Omexco şi Arte Internaţional folosesc foarte mult materiale naturale (furnir de lemn – predominant lemn de Paulownia, hârtie, metal, textil) şi pun accent pe texturi naturale, materiale ţesute, culori naturale şi accente metalice.
Tapetul, prin modelele inovatoare şi texturile variate, este un element de design ce mă inspiră sau îmi susţine ideea ambianţei unei încăperi. Folosit atât cât trebuie şi unde trebuie, poate transforma un spaţiu din banal în excepţional.
Tapetul-scurtă istorie
Prima maşină care putea imprima hârtia de tapet a fost inventată în 1785, de către Christophe-Philippe Oberkampf. De atunci, fabricarea tapetului a evoluat şi s-a dezvoltat, devenind un element foarte important în lumea designului interior. Prin model, textură şi culoare, tapetul defineşte stilul unei camere. Îl poţi aplica pe fiecare perete din încăpere sau doar pe un perete accent. Cu modelul potrivit, poţi schimba total aspectul unei încăperi.
În zilele noastre există multe modele, texturi şi aplicaţii ale tapetului. Iată principalele tipuri şi caracteristicile lor care să te ajute să faci alegerea potrivită.
Cum alegi un tapet în funcţie de materialul din care este confecţionat?
Tapetul din hârtie
Denumit şi tapet tradiţional, este unul dintre cele mai populare tipuri. Uşor de aplicat, este cu siguranţă cel mai economic, dar şi cel mai fragil. Celuloza este componenta principală şi poate fi simplu sau dublu stratificat. Un strat de protecţie este aplicat peste hârtie pentru a proteja imprimarea.
Tapetul din hârtie este ecologic, lasă pereţii să respire, prin urmare este utilizat pe scară largă în dormitoare (mai ales în dormitoarele pentru copii). Cu toate acestea, culorile se estompează la soare şi nu sunt lavabile. Este puţin rezistent la umezeală, drept care nu se recomandă să fie folosit în baie. Înainte de a fi aplicat, pereţii trebuie să fie bine pregătiţi (să fie netezi, curaţi şi uscaţi).
Tapetul neţesut
Este cea mai recentă tendinţă în decorarea pereţilor. Materialele neţesute sunt realizate dintr-un amestec special de fibre naturale şi sintetice, făcându-le lavabile şi respirabile, adică perfecte pentru bucătarii şi băi. Tapetul neţesut este ecologic (cel mai ecologic de pe piaţă), uşor de aplicat şi rezistent la rupere. Poate fi folosit şi ca bază pentru pictură. Însă, este mai scump decât modelul tradiţional.
Tapetul din vinil
Extrem de popular, este alcătuit din hârtie sau material neţesut, acoperit întotdeauna cu un strat de plastic (PVC). Acest tratament îl face rezistent şi impermeabil; poate fi spălat sau şters cu un burete. Totodată este ieftin şi uşor de aplicat. Dacă eşti în căutarea rezistenţei sau acoperirii, optează pentru un vinil granulat.
Tapet din lemn de bambus
Fabricat din bambus, este prietenos cu mediul şi nu îşi schimbă culoarea pentru o perioadă lungă de timp. Însă, deoarece bambusul este un material “natural” poate fi afectat de umiditatea ridicată şi nu este foarte uşor de curăţat. Aşadar, acest tip de tapet nu este recomandat să fie folosit în zone cu un nivel ridicat de umiditate, cum ar fi băile sau bucătăriile. Bambusul are proprietăţi antiseptice, astfel încât nu numai că împiedică creşterea muşchilor, ci şi ucide unii dintre microbi.
Tapet din ţesătură
Este un produs premium şi poate fi realizat din mătase, bumbac, în, pâslă, rafie, sfori sau pene. Tapetul din material textil este respirabil, ignifug, rezistent la pete şi oferă o calitate excepţională a izolaţiei. Pe de altă parte, este foarte scump şi greu de aplicat pe pereţi.
Cum alegi tapetul în funcţie de model?
Tapetul poate să facă o încăpere să pară mai spaţioasă, iar imprimarea potrivită o poate lumina.
Imprimeurile mici formează un fundal subtil. Mini imprimeurile în culori deschise, reci şi texturi fine aplicate pe pereţi şi tavan creează o senzaţie de mai mult spaţiu într-o cameră mică. Dacă mini imprimeul este într-o culoare închisă, dar caldă, apare răspunsul opus. Modelele cu imprimeuri mici sunt adesea folosite în bucătării, băi şi alte spaţii mici.
Imprimeurile mari adaugă cea mai mare emoţie vizuală unei camere. De asemenea, dacă doreşti ca o încăpere să se simtă mai mică şi mai intimă, tapetul cu imprimeu mare te va ajuta la îndeplinirea obiectivului.
Modelele de tapet cu linii sau dungi verticale rămân o alegere atemporală. De la dungi groase îndrăzneţe până la cele subţiri, elegante, tapetul cu dungi verticale oferă fundalul perfect pentru designul tău interior. Alege între linii clasice în două tonuri sau dungi multicolore. Modelele verticale fac ca tavanul să pară mai înalt decât este şi oferă grandoare unui spaţiu.
Dungile orizontale fac o cameră să pară mai largă. Sunt disponibile în tot atâtea varietăţi ca tapetul vertical, permiţându-ţi să le potriveşti cu tonul, culoarea şi aspectul camerei tale. Tapetul cu dungi orizontale potrivite poate face că elementele tale de design să iasă cu adevărat în evidenţă. Ia în considerare că orice tapet cu dungi verticale poate fi aşezat pe orizontală.
Tapetul texturat da viaţa unei camere. Texturile bogate spun o poveste şi oferă istorie pereţilor tăi. Acestea adăugă o senzaţie texturală perfectă decorului şi pot completa din punct de vedere estetic mobilierul modern.
Modelul de tapet 3D aduce un factor “wow” în orice spaţiu. Modelele de tapet cu detalii, umbrire şi efecte de iluminare simulate, creează imagini de vis de artă digitală. Plajele pitoreşti şi pădurile verzi par realiste, deoarece imaginile imprimate digital au un finisaj fotorealist.
….