Terapia prin tipat este una din terapiile mai noi aprobate de specialisti, o modalitate de exprimare a trairilor, chiar daca ele au la baza furia sau alte emotii catalogate ca negative. Eliberarea tulburarilor interioare asa cum functioneaza mecanismele umane, reprezinta un exercitiu sanatos.
Daca e sa vorbim de normale sociale, a tipa este inacceptabil! Este genul de situatie care se incadreaza ca o “scena in public”, esti imediat catalogata ca fiind o persoana dezechilibrata psihic si cel mai probabil esti impotriva linistii publice si a pacii. In ciuda acestor opinii si concluzii la care s-a ajuns in cateva fractiuni de secunda, eliberarea emotiilor in acest mod poate ajuta la restabilirea echilibrului intern, conform expertilor. Terapia prin tipat, tipetele insesi ofera o doza de dopamina, la fel ca in timpul exercitiilor fizice, el lucrand cel mai bine la moderarea si ameliorarea hormonilor de stres.
Exista la nivel international anumite proiecte ca Just Scream, Let It Out, Scream Day ce au ca fundament tipetele primare si sunt vazute ca terapii foarte eficiente. Cercetatorii din domeniu, afirma ca problemele de sanatate mintala pot fi o expresie a emotiilor reprimate din timpul copilariei in mod deosebit, iar ca terapia prin tipat se pare ca este recunoscuta de multi ca singura solutie eficienta in solutionarea acestor vechi probleme. Si chiar daca eficacitatea este discutabila si pusa la indoiala de alti experti care considera ca aceasta terapie face persoana vulnerabila datorita naturii sale, tipatul poate fi benefic pentru eliberarea emotiilor care au persistat.
Daca nu stii cand sa tipi, dar ai vrea, trebuie stiut ca inainte de toate trebuie sa consulti un specialist, care ti-l va recomanda atat prin prisma beneficiilor tangibile, dar si a celor simbolice. Corpul nostru tine bine minte scorul, adica atunci cand ne reprimam emotiile, de fapt le mutam si le retinem in alte parti ale corpului (vezi terapia prin masaj!); in consecinta stresul pe termen lung ne poate afecta sanatatea fizica.
Tipatul poate fi util in acelasi timp in situatiile cand cuvintele nu reusesc sa isi faca treaba, in mod special in mediile psihoterapeutice. Multi specialisti din domeniu recomanda clientilor sa tipe, mai ales atunci cand acestia nu isi pot exprima sentimentele sau acestea nu pot fi asociate cu anumite cuvinte, cand acestia nu stiu ce le da stare de furie si frustrarea, sau cand nu stiu ce vor sau starea respectiva nu se mai regaseste. Incapacitatea de a exprima emotiile duce la o adaptare a vietii prin intermediul unor mecanisme nesanatoase; mai rau decat atat, aceste emotii negative nu dispar. Te poti detasa de ele evitandu-le, blocandu-le si aici apare excesul de mancare, alcool, uitatul nonstop la televizor sau pe telefoane. In acelasi timp, multe persoane care au astfel de emotii reprimate, experimenteaza un sentiment de vinovatie daca acestea nu se potrivesc cu modul nostru de a fi – asa cum il intelege fiecare; exista si situatii in care consideri ca acele emotii intra la categoria “secrete” si nu pot fi divulgate. Toate aceste lucruri consuma omul de multa energie, care ar putea fi folosita mult mai bine in scopuri mult mai nobile.
Alte opinii ale specialistilor afirma ca puterea de a tipa ajuta la eliberarea emotiilor negative si inlocuirea lor cu un simt al libertatii si usurarii. Exista ceva destul de vizibil in voce care se simte ca o curatare din interior catre exterior, multi clienti care au practicat aceasta forma de terapie se simt mai putin blocati si mai capabili sa treaca peste propriile emotii. Se poate simti ca o schimbare de energie, cu mai putina energie si nu mai simte acea presiune datorara frustrarii sau maniei.
Tipetele pot fi resimtite ca fiind eficiente intr-un mediu propice, beneficiile aduse de ele fiind in stransa legatura cu mediul din jur; depinde cine te poate auzi, depinde de locatia in care esti (parcare, camp), cum o faci (cu fata intr-o perna).
Este esential ca cel ce tipa sa se afle si sa se simta intr-un loc sigur atat pentru el cat si pentru cei din jur. Si este important sa facem diferenta intre un tipat ca forma de terapie si unul pentru intimidare sau amenintare.
La fel ca alte terapii, acordul pacientului si atitudinea pozitiva sunt factori importanti deoarece deschid neuro – receptivitatea si mareste posibilitatea de a avea succes. A tipa de unul singur nu aduce vreo vindecare, terapia prin tipat necesitand combinatii cu alte instrumente terapeutice. Aceste exercitiu functioneaza foarte bine si are eficienta ridicata cand este realizat impreuna cu alte exercitii de sanatate mintala si procesare emotionala.