Fiecare dintre noi avem zile, perioade mai bune sau mai proaste, dar cum ne simtim seara acasa in mediul nostru care ar trebui sa ne faca sa ne simtim confortabil? A fi nefericit nu este totuna cu a fi deprimat, dar unde incepe si unde se termina fiecare dintre cele doua „stari”?
Din pacate, depresia este o boala si ar trebui sa cunoastem semnalmentele care ne anunta ca am intrat sau nu in aceasta zona periculoasa, sau daca e doar o stare de moment, de inceput sau de sfarsit de saptamana, sau doar o zi mai grea. Iata cateva din semnele care te pot ajuta sa identifici daca esti sau nu bolnav de depresie:
– Sentimente confuze. Depresia iti da o perspectiva sumbra a vietii, te simti neajutorat, fara speranta. Ai un sentiment de inutilitate, dezvolti o ura fata de propria persoana, te invinovatesti pentru orice.
– Pierderea interesului. Depresia iti ia din bucuriile vietii; ceea ce iubeai sau iti facea placere sunt acum pe ultimul loc al intereselor. Scade interesul pentru sex si poate aparea impotenta in cazul barbatilor
– Oboseala prelungita. Depresia iti da o stare de letargie si oboseala prelungita, care duc ori la dormit excesiv, ori la o lipsa de somn
– Irascibilitate. Agitatia, lipsa unui somn odihnitor, sunt consecinte ale depresiei si duc la stari de nervozitate, mai vizibile la barbati. Acestia se exteriorizeaza pentru lucrurile rele, nereusitele din viata lor – dand vina pe altii, in timp ce femeile isi reprima sentimentele si se interiorizeaza.
– Apetitul. Apetitul se poate manifesta diferit de la persoana la persoana, cu cresterea, respectiv scaderea apetitului, implicit a greutatii corporale. Daca scaderea sau cresterea in greutate este facuta in mod intentionat, atunci scade riscul ca aceasta sa fie o consecinta a depresiei.
– Emotii necontrolate. Acum plangi, peste un minut esti furios: oscilarea necontrolata a emotiilor este un semn clar al depresiei. Aceasta stare poate fi foarte usor confundata cu starea de spirit pe care ne-o ofera problemele zilnice de orice natura si care ne pot induce stari emotionale diferite.
– Sinuciderea. Sentimente de inutilitate, de lipsa a oricarei sperante, isi gasesc in sinucidere rezolvarea permanenta a unei probleme temporare. Majoritatea cazurilor de sinucidere din depresie sunt temporare si tratabile. De cele mai multe ori, persoanele tentate de sinucidere vorbesc despre acest lucru inainte.
Este necesar sa cunoastem semnele unei boli care castiga din ce in ce mai mult teren in acest secol, stresul cotidian fiind unul din factorii majori care dau nastere depresiei. Daca aveti aceste manifestari in continuu aproximativ 3 – 4 saptamani, inseamna ca suferiti de o forma a acesteia. Indiferent de stadiul in care se afla o persoana care sufera de depresie, aceste probleme pot disparea gratie tratamentelor existente.
Ti-ar mai putea plăcea
Apa are capacitatea de a te face sa te simti plin de viata si a-ti mentine corpul hidratat, dar efectele sale benefice sunt mult mai mari si mai complexe decat ne-am fi inchipuit.
In fiecare luna, multe dintre noi, avem dureri si crampe si am face orice sa scapam de ele; de multe ori incercam analgezice si uitam de anumite tratamente naturale, care chiar pot functiona.
A fi tehnician specializat in unghii, nu se rezuma doar la aplicarea pefecta a ojei sau la a fi la curent cu utimele tendinte. Un astfel de specialist, este responsabil de asemenea, pentru protejarea sanatatii clientilor sai, mentinerea standardelor inalte la acest capitol, fiind posibila prin aderarea la un set de reguli sanitare stricte si ghiduri de dezinfectie, dar si recunoasterii infectiilor aparute la nivelul pielii sau a unghiilor.