8 lucruri importante despre somn

Sanatate

8 lucruri importante despre somn

18

Multe dintre noi consideram ca somnul este important, dar nu prea facem nimic in acest sens, iar atentia ne-o indreptam catre alte lucruri pe care le consideram prioritati; si culmea, mereu avem altele, mult mai importanate sau care nu necesita amanare. Daca sari peste somn, vei fi mai putin fericita, mai putin productiva si ai mai multe sanse sa iei in greutate.
Ce ar trebui sa luam in considerare? Haideti sa vedem impreuna!


1. Esti obosita seara in pat de 1-2 ore si nu adormi…

… aceasta se intampla datorita faptului ca esti daramata. In timpul zilei esti cu telefonul la ureche, pe calculator, ai diverse intalniri si e posibil ca tu sa inchizi ultima lumina la birou. Aproape adormim pentru ca avem corpul extenuat, dar creierul inca lucreaza. Cea mai simpla metoda e ca toate gadgeturile sa le lasi in afara dormitorului cu o jumatate de ora inainte de a merge la somn. Ai nevoie doar de un ceas desteptator si nu de smartphnone in pat!

ceas

2. Somnul trebuie sa fie printre prioritati! 

Compara-te cu telefonul tau: nu e ok, nu functioneaza in parametri normali, daca e aproape descarcat. Cat de repede te poti tu ‘incarca’?

telefon

3. E vreo problema daca am vreun sertar langa pat? 

La o prima vedere, ar parea o problema ciudata, chiar stupida, dar a-ti veni nu stiu ce idei in timpul noptii de a cauta ceva, doar ca nu ai somn pentru o jumatate de ora, este foarte nociv. Ca e telefon, ca e vreo notita sau ai uitat sa faci ceva, iti ‘omoara’ somnul, gandurile iti invadeaza mintea, incepi sa faci diverse conexiuni cu activitatile din timpul zilei si cand te uiti la ceas, este … dimineata.
Sunt multe lucruri din timpul zilei pe care esti tentata sa le faci noaptea si crezi ca nu suporta amanare. Aceasta este o iluzie general valabila, aceea ca daca dormim mai putin, avem mai mult timp, suntem mai productivi si putem realiza mai multe lucruri. Poate fi adevarat, pana la un anumit punct, pentru ca apoi, randamentul nostru sa fie zero, iar corpul sa cedeze oboselii.

sertar

4. Daca nu dormi bine, pielea arata rau. 

Intr-adevar, cand vorbim de legatura dintre somn si frumusete, acest lucru este real, modelele si actritele, considerand somnul una dintre principalele lor arme secrete ale frumusetii.

piele

5. Cand sunt obosita nu ma alimentez cum trebuie. 

Exista o conexiune puternica intre somn si greutate, lipsa somnului face corpul sa ravneasca la grasimi si carbohidrati pentru energie.

mancare

6. Exista ceva ce ar trebui baut inainte de culcare? 

Daca tu consideri ca iti face bine, ai putea incerca ceva cald si linistitor, din lemn dulce sau lavanda. Alcoolul te poate face sa adormi, dar este metabolizat repede si te face sa te trezesti mai tarziu. Daca nu poti dormi fara haine, ar trebui sa ai unele ‘dedicate’, a caror materiale sa fie din matase sau bumbac. Si nici hainele cu care mergi la sala nu trebuiesc imbracate, creierul simtindu-se confuz: merg la sala sau la somn?

ceai

7. Iti place cafeaua.

Sa zicem ca ti-ai impus sa nu mai bei cafea dupa ora 15 si te culci la ora 23, la o diferenta de 8 ore. Daca dormi bine sau nu, acesta depinde de organism, de stilul de viata…poti bea si la ora 5, daca, culcandu-te la ora 23, dormi la fel de bine. Trebuie doar sa experimentezi!

cafea

8. Despre situatia cand esti cu cineva nou in pat…

Vei avea excitarea unei persoane noi in pat, fapt care iti da energie, asa ca prea mult somn nu vei avea, mai ales daca e vorba de o partida de sex buna. Dar, este un lucru interesant, care iti da multa energie in timpul zilei urmatoare. Daca pariezi ca sexul este bun pentru somn, atunci esti castigata, pentru ca a avea orgasm, induce somnul!

pat

Comments are off this post!