Imbatranirea este inevitabile dar ritmul in care apar semnele acesteia difera de la o persoana la alta. Este rezultatul un mix de programe biologice intrinseci cu un cumul de factori extrinseci, iar partea interesanta vine din zona stiintifica, anumite cercetari evidentiind cat de mult control avem asupra procesului. Un studiu apartinand Universitatii din Gothenburg – Suedia a aratat ca nu mostenim pur si simplu longevitatea: aceasta este rezultatul obiceiurilor noastre pe parcursul vietii. Un alt studiu din Marea Britanie a stabilit ca modificari simple ale stilului de viata cum ar fi exercitiile fizice regulate, reducerea consumului de alcool si a fumatului, poate intarzia imbatranirea si poate adauga pana la 14 ani vietii tale.
Cum putem amana imbatranirea?
Stilul de viata sedentar
Exercitiile fizice sau mai bine spus lipsa lor, reprezinta unul dintre cei mai puternici factori de imbatranire atat intern, cat si extern. A ramane activa te ajuta in prevenirea multor boli si afectiuni asociate cu batranetea, inclusiv boli de inima, dementa, osteoporoza. Te tine mobila pentru mai mult timp, iti stimuleaza circulatia, ii da pielii un aspect radiant. Cu toate acestea, exercitiile fizice lucreaza cel mai mult la nivel celular, ceea ce iti intareste scheletul, imbunatateste digestia si are beneficii pentru inima.
Alimentatia precara
Mancarea sanatoasa este esentiala pentru mentinerea unei greutati sanatoase si prevenirea bolilor ce vin odata cu imbatranirea, cercetarile aratand ca odata cu mentinerea tineretii tale si pielea se mentine tanara. Alegerea corecta a alimentelor – fructe si legume bogate in antioxidanti – poate contracara efectele de imbatranire ale radicalilor liberi. A bea apa si a consuma grasimi sanatoase sunt iarasi lucruri importante, uleiurile din plante fiind esentiale pentru o piele hidratata si plina.
Fumatul
Din nefericire, orice parte a corpului tau este afectata de fumat, fiind daunatoare pielii atat prin scaderea aportului de oxigen – ceea ce duce la un aspect deloc placut al tenului, radicalii liberi ce actioneaza provocand ridurile clasice pe chip si in jurul gurii. Se spune ca cei ce fumeaza pot arata cu 10 pana la 20 de ani mai imbatraniti comparativ cu varsta lor naturala si nicio zona a pielii nu va ramane nepatata. In interior, fumatul are legatura cu reinnoirea oaselor, reducerea densitatii lor, contribuind negativ la degradarea arterelor prin intermediul procesului numit ateroscleroza si care afecteaza plamanii, crescand in mod semnificativ problemele de sanatate, pierderea dintilor fiind una destul de serioasa.
Soarele
In multe privinte, beneficiile expunerii la soare sunt de neinlocuit, oferindu-ti vitamina D care este vitala pentru sistemul imunitar, oase puternice si un sistem imunitar per ansamblu sanatos. In plus, din punct de vedere estetic, pielea bronzata are un aspect sanatos, natural si stralucitor. Dar, cu toate acestea, prea mult soare dauneaza si o face in primul rand daca te expui prea mult la soare, crescand riscul cancerului de piele. Mai mult, expunerea la soare este cunoscuta ca fiind unul dintre cei mai importanti factori ce grabeste imbatranirea, provocand 80% din leziunile pielii legate de varsta. Petele de varsta, ridurile, pigmentarea, pierderea elasticitatii sunt iarasi consecinte negative ale expunerii la soare; la aceasta se adauga imbatranirea ochilor si a parului. Partea buna este aceea ca adoptarea unor obiceiuri sanatoase in aceasta privinta, te poate proteja fara a-ti compromite sanatatea.
Stresul
Stresul este vazut cumva ca o stare de spirit, doar ca numeroasele dovezi din ultima perioada arata ca perioadele prelungite de stres ne pot compromite sanatatea si pot contribui la imbatranirea prematura. Cercetarile arata ca poate perturba somnul, poate reduce eficienta sistemului imunitar, creste tensiunea arteriala, duce la cresterea in greutate, toate acestea contribuind la imbatranire.
In mod direct, stresul grabeste imbatranirea, incruntarile putand crea linii permanente pe frunte. Cercetarile efectuate de Case Western Reserve University din Cleveland care au studiat gemeni, au aratat ca cel care trecuse prin divort, ca varsta, parea de doua ori mai mare decat fratele sau singur, sau casatorit. Perioadele sustinute de stres avute de gemenii divortati au reprezentat unul dintre cei mai influenti factori de imbatranire. Parul poate avea si el de suferit in urma stresului, anxietatea accelerand procesul de albire si subtiere a firelor de par.
Alcoolul
O bautura ocazionala nu face rau, dimpotriva, existand numeroase studii care arata ca acesta, consumat moderat, este benefic. Excesul de alcool pe termen lung insa, duce la boli ale ficatului, probleme de inima, oase slabite si este catalogat ca factor de risc in privinta cancerului mamar. Si bineinteles ca afecteaza si pielea, ducand la deshidratarea tenului, deteriorarea elastinei si colagenului, provocarea sensibilitatii crescute ce se rasfrange in vene rupte si o nuanta rosie.
Poluarea
Zilnic suntem bombardati cu o sumedenie de particule de poluanti, de la vapori de vopsea la odorizante chimice, la praf foarte fin de la copiatoare si emisii toxice ale masinilor. Ne sunt afectati plamanii dar si pielea si potrivit unui studiu din Germania – Leibniz Research Institute for Environmental Medicine, cu cat este mai mare concentratia particulelor provenite de la trafic, cu atat este mai mare probabilitatea de imbatranire extrinseca a pielii, in special pete pigmentate pe frunte si obraji.