Intoleranta la alimente apare mai mereu si poti sesiza acest lucru daca mergi undeva la o petrecere si iti faci un scop sa fii atenta la cei din jur; cu siguranta vei vedea cel putin o persoana care nu mananca minim un aliment gasit pe masa. Aproximativ una din trei persoane evita glutenul, laptele sau carnea, conform unor statistici. Si cum apar tot mai multe diete in care carnea este exclusa, ne intrebam daca suntem din ce in ce mai sensibili la anumite alimente sau luam prea in serios anumite simptome?
Mai intai de toate, trebuie sa intelegem ca alergiile si intolerantele sunt lucruri diferite. O reactie alergica are loc cand sistemul imun reactioneaza la proteine alimentare, care declanseaza simptome cum ar fi eruptii cutanate, umflaturi, mancarimi. Alergiile alimentare afecteaza aproximativ 1 pana la 2 procente dintre adulti si variaza de la usor la amenintator. Toti stim de asemenea despre boala celiaca – alergie la gluten – in timp ce alergiile la arahide, peste, custacee, sunt comune si tind sa fie diagnosticate de testele de sange si bolile de piele.
Din pacate, devine neplacut cand vine vorba de intoleranta la mancare. Nu este implicat sistemul imun si nu este pusa in pericol viata, dar, deoarece intoleranta este un termen folosit pentru o gama larga de simptome, de la balonare pana la pierderea miscarii intestinelor si pana la dureri de cap, este dificil de definit. Si cum multe dintre aceste simptome apar dupa cateva ore dupa ce ai mancat si se si suprapun cu sindromul de intestin iritabil, este destul de dificil de identificat sursa.
Dar pana la urma, ce cauzeaza intoleranta la alimente?
Chiar daca nu se stie cu exactitate acest lucru, se crede ca poate fi declansata de lipsa enzimelor care trebuie sa descompuna alimentele, precum si o reactie la diversi aditivi si la substantele chimice. De exemplu, sulfitii (conservanti gasiti in vin si fructe uscate), sunt asociati cu eczeme, mancarimi si respiratie suieratoare. Alte chimicale si aditivi din alimente (histamina) pot de asemenea declansa simptome ale intestinelor, urticarie si dureri de cap. Asa ca, daca ai parte de eruptie cutanata ar putea fi de vina o intoleranta si se spune “ar putea”, deoarece, diagnosticarea unei intolerante nu este usoara. In cazul lactozei si a fructozei pe de alta parte, nu exista teste care sa ofere rezultate cu o mare acuratete. In privinta glutenului, in timp ce sensibilitatea non-celiaca la gluten a fost descrisa in lucrari stiintifice, nu este inca deplin acceptata si nu exista vreo modalitate de a o testa. De multe ori, nu este gluten, ci doar un lant scurt de zaharuri, care este principalul vinovat.
Iar daca experimentezi diverse simptome care tin de intoleranta la alimente, consulta-ti doctorul pentru a exclude anumite cauze evidente, apoi ia in calcul cautarea unor sfaturi profesioniste de la un dietetician, astfel incat, daca esti nevoita sa tai anumite alimente de pe lista, sa nu pierzi substantele nutritive cheie.
Crezi ca ai putea intoleranta la alimente?
- Daca tu consideri ca ai o simptoma care tine de intoleranta la alimente, tine un jurnal in care sa notezi ceea ce ai mancat, in ce mod te afecteaza si incearca sa fii cat mai specifica!
- Elimina alte cauze diagnosticabile! Discuta cu medicul de familie sau cu un dietetician! Boala celiaca, intoleranta la lactoza, anxietatea si sindromul de intestin iritabil, pot provoca simptome ale intestinului.
- Exclude mancarurile problema! Elimina suspectii care nu iti fac bine pentru o perioada de la 2 pana la 4 saptamani, pentru a vedea evolutia simptomelor, apoi reintrodu in alimentatie in cantitati mici pentru a vedea daca aceste probleme se intorc.
- Inlocuieste oricare din alimentele eliminate cu altele, pentru a suplini si a nu pierde nutrientii esentiali!