Umbra ta si Viata ca o ceapa vor fi lansate duminica, 18 iulie, ora 19, respectiv marti, 20 iulie, ora 19. Evenimentele vor fi transmise live, pe pagina Dianei Farca: www.facebook.com/DianaFarcaBooks.
La scurt timp de la debut, gratie girului literar al criticului Alex. Stefanescu, am inceput sa scriu rubrica Brainstorming, in cadrul revistei culturale Literatura de azi, aparuta sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania. S-au cristalizat astfel pastilele din volumul satiric Viata ca o ceapa si, pe masura ce le-am (pre)scris, m-am reintors la simplitatea copilariei.
Imi iubesc patria, dar ma simt uneori stinghera in fata metehnelor ei. Fac atunci haz de necaz, imi reamintesc ca traiesc in tara lui Papura Voda si ma smeresc ca o salcie. Titlul cartii s-a nascut din framantari existentiale, caci am plans adesea, pe masura ce am decojit viata. Insa homo ludens suntem fiecare si o carte cu umor spumos ne devine confident atunci cand soarta ne joaca feste.
Pana sa raspund chemarii lui Dumnezeu, m-am lasat purtata de furtuni. Am descoperit pe atunci o carte scrisa de teologul si scriitorul Vladimir Pustan. Credinta a trasat un arc in timp si acesta a semnat prefata Umbra ta, primul meu roman crestin.
Actiunea cartii are loc in adapostul cistercian din Trecatoarea Marelui Saint Bernard, imbratisata de Alpii Graici si Pennini, la poalele unui lac de culoarea smaraldului, care uneste Italia cu Elvetia, pe durata a patruzeci de zile, cu o semnificatie deosebita.
Pendulul se misca inainte si inapoi, cuprinzand strazi modeste de pamant, razboaiele medice, cuceririle lui Alexandru Macedon, traversarea Alpilor de catre ofiterii armatei franceze, in frunte cu Napoleon Bonaparte, si vapaia Desertului Lut, din Iranul zilelor noastre, ca o marturie a faptului ca Dumnezeu transcende spatiul si timpul.
De peste o mie de ani, calugarii din asezamant au oferit ospitalitate trecatorilor, in chip gratuit, pana la intrarea in Cel De-al Doilea Razboi Mondial, cand neutralitatea Elvetiei a determinat intreruperea rutelor de aprivizionare si, din pricina foametei cumplite, au vandut proprietati si au inceput sa taxeze trecatorii.
Intrarea in biserica a ramas deschisa. Potrivit legendei, cheia s-a pierdut si nu a fost inlocuita, ca o exemplificare/ manifestare a mottoului Hristos e hranit. Tot cistercienii, calugarii terenurilor mlastinoase (cistercium inseamna trestie, in latina), ne-au daruit prima biblioteca atestata documentar in Romania (1179), care a functionat in cadrul abatiei din Igris, judetul Timis si filiala de la Carta, judetul Sibiu.
Pentru documentare am facut un an de studiu biblic, am vizitat cantonul Valais si valea Aosta, am studiat viata preotului misionar martir Maurice Tornay, a antreprenorului Simon Murray si a conationalului Paul Anastasiu, pictor oficial al Armatei Franceze, date istorice puse la dispozitie de catre domnul Prof. Dr. Claudiu Sergiu Calin, arhivar al Diecezei Romano-Catolice de Timisoara si am intervievat-o pe doamna Prof. Dr. Ruxandra Dana Chirileanu, de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, pentru lamuriri medicale.
Romanul descrie saltul de credinta al unui fost soldat din Legiunea Straina, nu promoveaza juguri cutumiare, religiozitatea sau habotnicia si sper sa inspire cat mai multi cititori sa porneasca pe drumul senin al menirii lor.
Diana este absolventa a Facultatii de Drept si Stiinte Administrative din cadrul Universitatii de Vest, cu un masterat in dreptul afacerilor. Din pasiune pentru cuvinte a obtinut specializarea de reporter-redactor, a fondat editura si agentia literara Eleprint, scrie scenarii si produce lungmetraje.
Pentru informatii suplimentare si comenzi de carte cu iscalitura autoarei, puteti accesa www.dianafarca.com si www.eleprint.ro, incepand cu 18 iulie. Va asteptam online, la cele doua lansari!